VREMEA. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Ploi pe arii extinse în weekend

VREMEA. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Ploi pe arii extinse în weekend
Publicat: 10/08/2015, 14:03

VREMEA.În Banat, până în jurul datei de 15 august, valul de căldură va persista, astfel că media regională a temperaturilor maxime va fi de 35 — 37 de grade. În a doua parte a intervalului se va produce o răcorire, însă vremea va fi în continuare călduroasă, cu valori diurne de 31 — 32 de grade. Media valorilor minime de temperatură va fi în creștere, de la 16 grade, până la 19 — 20 de grade, în perioada 14 — 17 august, ulterior urmând să revină la aproximativ 16 — 17 grade. Probabilitatea pentru averse pe arii extinse va fi mai ridicată în intervalul 15 — 18 august.

În Crișana, în cele două săptămâni de prognoză, vremea va fi călduroasă, caniculară până în jurul datei de 15 august, cu medii regionale ale maximelor termice de 35 — 37 de grade. În a doua parte a intervalului se va resimți o ușoară răcorire, dar media temperaturilor diurne nu va coborî sub 30 — 32 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative, cele mai calde nopți urmând a se înregistra în perioada 12 — 17 august, când media acestora se va situa în jurul valorii de 18 grade. Averse locale se vor semnala cu precădere în intervalul 15 — 18 august. În rest, doar cu totul izolat pot să apară ploi de scurtă durată în zonele de deal.

În Transilvania, regimul termic se va situa peste mediile multianuale ale perioadei, dar mai ales în prima săptămână, când media regională a valorilor maxime va fi de 33 — 34 de grade, vremea urmând să fie, local, caniculară în timpul după-amiezelor. După 17 august, estimările arată o scădere de temperatură, spre maxime, în medie, în jurul valorii de 30 de grade. Media temperaturilor minime se va situa între 12 și 15 grade, cu cele mai ridicate valori între 14 și 18 august. Gradul de instabilitate va fi în creștere în intervalul 15 — 18 august când vor fi averse cu caracter local.

Potrivit ANM, în Maramureș, vremea va fi caniculară în prima săptămână de prognoză, când maximele termice se vor încadra, în medie, între 34 și 36 de grade. După data de 17 august, temperatura va scădea ușor și treptat, însă vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit, media valorilor maxime urmând să ajungă la 31 — 32 de grade. Minimele termice se vor situa, în medie regională, între 15 și 17 grade, valori mai scăzute fiind posibile la începutul și finalul intervalului. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, cu excepția intervalului 15 — 18 august când sunt prognozate averse locale.

În Moldova, vremea va fi călduroasă pe tot parcursul intervalului, iar până în jurul datei de 16 august va fi caniculară mai ales în zona de câmpie a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 36 de grade. După această dată, regimul termic va marca o ușoară scădere și se va caracteriza prin valori medii de 31 — 32 de grade. Mediile temperaturilor minime vor avea aproximativ aceeași evoluție, vor urca spre o medie regională de 19 grade în prima parte a intervalului, iar în a doua săptămână de prognoză, vor marca o ușoară scădere, spre 16 grade. Regimul pluviometric se va menține deficitar pe parcursul celor două săptămâni, averse în general slabe, pe arii restrânse, fiind de așteptat, mai ales după data de 16 august.

În cea mai mare parte a intervalului, în Dobrogea, până în jurul datei de 16 august, vremea se va menține călduroasă, local caniculară, mai ales în partea continentală, cu temperaturi maxime, în medie regională, de 33 — 35 de grade. Nopțile vor fi tropicale în cea mai mare parte a regiunii, astfel că media minimelor se va situa în jurul valorii de 22 de grade. Pentru a doua săptămână de prognoză este estimată o răcorire a vremii, media temperaturilor maxime urmând să ajungă la 29 — 30 de grade, iar a minimelor la 18 — 19 grade. Regimul pluviometric se va menține deficitar pe parcursul celor două săptămâni, doar izolat fiind posibile ploi slabe, de scurtă durată, îndeosebi în perioada 16 — 18 august.

În Muntenia, valorile termice se vor menține ridicate până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză, caracterizând o vreme călduroasă, caniculară în timpul după-amiezelor. Se vor înregistra, în medie regională, valori maxime de 35 — 37 grade și minime în creștere ușoară, spre o medie regională de 19 — 20 grade. După data de 17 august se întrevede o scădere ușoară a temperaturii aerului, astfel încât media maximelor va fi de 32 — 33 de grade, iar a minimelor în jurul valorii de 16 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai ridicată în zilele de 17 și 18 august, în timp ce în restul intervalului vor fi posibile ploi de scurtă durată, pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal.

În ceea ce privește Oltenia, până în data de 15 august, vremea se va menține caniculară. Media regională a valorilor termice diurne va fi de 34-36 de grade, iar a celor nocturne va fi în creștere, de la 16 grade în primele două zile, până în jur de 19 grade în 15 — 16 august. În a doua parte a intervalului, este probabilă o scădere de temperatură, astfel că media maximelor va ajunge la 31 — 32 de grade, iar cea a minimelor spre valori în jur de 16 grade. În perioada 15 — 18 august, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că mai ales în timpul după-amiezelor, local, vor fi averse (posibil mai însemnate cantitativ). În restul intervalului ploile vor fi posibile cu totul izolat.

La munte, pe parcursul intervalului de prognoză, vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit, fiind estimate valori maxime, în medie, în jurul valorii de 24 de grade în prima săptămână de prognoză și de 21 — 22 de grade, în a doua săptămână. Minimele termice vor fi în creștere ușoară, de la 12 grade în prima zi a intervalului, spre 14 — 15 grade, urmând să revină la valori în jur de 12 grade, după data de 19 august. Instabilitatea atmosferică se va accentua în perioada 14 — 18 august, astfel că, mai ales în timpul după-amiezelor, vor fi averse, izolat importante cantitativ. În restul intervalului ploi de scurtă durată vor fi posibile doar pe arii restrânse.

Estimările meteo sunt realizate de către ANM pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, scrie Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×